Artikelen / 3 minuten leestijd, door Jan Henkes

Applicaties ontwikkelen met Laravel

Bij Jannes & Mannes maken we al jaren dankbaar gebruik van Laravel, het populairste PHP framework voor het maken van webapplicaties. Maar wat is Laravel nou precies en waarom werkt het zo goed? We duiken er graag even met je in, zodat je een goed idee krijgt van waarom wij er zo dol op zijn.

Wat is Laravel en wat kan het?

Zoals gezegd is Laravel een PHP framework dat gebruikt wordt voor het ontwikkelen van webapplicaties. Het biedt ontwikkelaars een robuuste set tools en functies, die het bouwen van dynamische en schaalbare webapplicaties vereenvoudigen.

Laravel biedt een breed scala aan functies die veelvoorkomende taken in webontwikkeling vereenvoudigen. Denk aan zaken als routing, caching, beveiliging, databasebeheer en gebruikersauthenticatie. Hierdoor kun je als ontwikkelaar snel aan de slag met het ontwikkelen van specifieke oplossingen voor jou, de opdrachtgever. Zo hoeven wij (de ontwikkelaars) niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Daar zit niemand op te wachten, toch?

Laravel is gestructureerd, toegankelijk en populair

Eén van de belangrijkste voordelen van Laravel is dat ontwikkelaars de code goed kunnen organiseren. Businesslogica wordt gescheiden van de presentatielaag (de front-end van de applicatie). Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de applicatie (door) te ontwikkelen en te onderhouden.

Wat misschien nog het meest waardevol is aan Laravel, is dat er een levendige en actieve community omheen gegroeid is. Dat houdt in dat er uitgebreide documentatie en tutorials beschikbaar zijn, maar ook dat je als ontwikkelaar een beroep kunt doen op een enorm ecosysteem van third-party libraries. Dit maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om oplossingen voor problemen te vinden, de ontwikkeltijd te verkorten en de functionaliteiten van applicaties te verbeteren.

Een framework als Laravel vs. een CMS als WordPress

Een vraag die we veel horen is wat nu precies het verschil is tussen Laravel (een framework) en een CMS (WordPress). Laravel is vooral gericht op het ontwikkelen van op maat gemaakte webapplicaties. Een CMS is gericht op content management, en dient dus een ander doel. Naast dat je beide oplossingen inzet om een ander doel te bereiken, heeft Laravel nog een troef. Je kunt er namelijk van de grond af aan een complexe webapplicatie mee opbouwen. Binnen een CMS kan dat niet altijd; je kunt vaak maar tot op zekere hoogte aanpassingen maken.

Een paar voorbeelden uit onze praktijk waarbij we Laravel hebben ingezet:

  • Voor Cannoo & Partners ontwikkelden we een veilig, AVG-proof klantenportaal voor de uitwisseling van informatie
  • Voor PeterConnects ontwikkelden we een uitgebreid klantenportaal met soepele systeemkoppelingen
  • Voor Garvo ontwikkelden we een portal waar dealers van Garvo bestellingen in kunnen plaatsen
  • Voor Security Insight maakten we als aanvulling op de website met CMS een kleine applicatie die zorgt voor het synchroniseren en doorzoekbaar maken van content van andere platformen
  • Voor Paardenarts ontwikkelden we als aanvulling op de website en webshop een webapplicatie met Laravel. Deze maakt content van de site doorzoekbaar, en is gelijk ook de centrale database voor gebruikers. Andere platforms (zoals de website, de webshop en de academy) sluiten via OAuth2 aan op de centrale database. Gebruikers kunnen op die manier op alle platforms inloggen met dezelfde “Mijn Paardenarts” account.

Lang verhaal kort:

Laravel is een veelzijdig en betrouwbaar framework met een actieve community. Het stelt ons in staat om efficiënte, hoogwaardige webapplicaties te bouwen. De uitgebreide functionaliteit, schone codebase en actieve ondersteuning binnen de community, maken het een uitstekende keuze voor het bouwen van robuuste en schaalbare webprojecten.

Overweeg jij Laravel te gebruiken voor je nieuwe project? Of heb je geen idee waar dit hele artikel over ging, maar wil je wel graag een webapplicatie laten ontwikkelen? Twijfel niet en neem contact met ons op.

Jan Henkes


070 219 25 88

Eerdere artikelen