Artikelen / 4 minuten leestijd, door Rochelle Brightwell

Elasticsearch

Elasticsearch helpt je om data netjes en op intelligentie wijze aan elkaar te knopen en op een overzichtelijke manier aan de bezoekers van je website of webapplicatie aan te bieden.

Je website of webapplicatie is dé plek bij uitstek om interessante of belangrijke informatie met je bezoekers te delen. Met standaard database queries zoals SQL blijft dit een behoorlijke uitdaging, zeker wanneer de data van verschillende, externe bronnen komt. Elasticsearch maakt dit een stuk gemakkelijker en helpt je om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Dat is belangrijker dan je denkt. We leven immers in een tijd waarin mensen van alle kanten overspoeld worden door informatie en data. Met Elasticsearch zorg je er dus op een slimme manier voor dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

 

Wat is Elasticsearch?

Elasticsearch is open source software dat grote hoeveelheden data snel doorzoekbaar maakt. Talloze bedrijven maken er al gebruik van. “Wie op Tinder een afspraakje versiert, daarna een Uber pakt naar zijn of haar ‘Netflix & Chill-date’, en eerst op Volkskrant.nl de beste series en films van het moment heeft uitgezocht, heeft al vier keer gebruik gemaakt van de zoekmachine van Elastic,” aldus J. Witteman¹.

De open source tool vergemakkelijkt de implementatie van zoekfunctionaliteit in websites of webapplicaties. Grote hoeveelheden data worden op slimme wijze geïndexeerd, waarna ze snel doorzocht, geanalyseerd en weergegeven worden. Elasticsearch kan overweg met alle soorten data²: gestructureerd, ongestructureerd, numeriek, textueel en ruimtelijk (geografische gegevens). Daarnaast is Elasticsearch erg flexibel, en – zoals de naam al doet vermoeden – ‘schaalbaar’. Zoekresultaten verschijnen in real time en zoekfilters worden meteen toegepast.

 

Wat kan Elasticsearch?

Het grootste voordeel van Elasticsearch, in vergelijking met van SQL databases en queries, is de hogere snelheid waarmee het data doorzoekt. Daarnaast biedt het nog een hoop andere mogelijkheden. Doordat Elasticsearch allerlei verschillende soorten data kan indexeren, kan het dus ook bestanden zoals pdf’s doorzoeken. Met Elasticsearch kun je ook scores toewijzen aan zoekresultaten, waardoor ze in een bepaalde volgorde gesorteerd kunnen worden. Erg handig voor intelligente productsuggesties op webshops, of het rangschikken van artikelen in een kennisbank. Ook kunnen deze slimme zoekopdrachten queries bevatten, die bijvoorbeeld rekening houden met typfouten, stopwoorden, synoniemen en auto-complete. Zoekopdrachten kunnen verfijnd worden met verschillende filters, en bij het weergeven van zoekresultaten kan het opgegeven zoekwoord gemarkeerd worden in bepaalde velden. Op deze manier kunnen gebruikers gemakkelijk hun zoekwoorden terugvinden in de resultaten, en sneller de inschatting maken of een bepaald zoekresultaat relevant is of niet.

Website Security Insight
Elasticsearch voor het snel en slim doorzoeken van data op het content platform van Security Insights.

 

Een voorbeeld uit onze praktijk

We hebben Elasticsearch geïntegreerd in het platform securityinsight.nl, een initiatief van The Hague Security Delta. Tijdens dit project hebben we een interactief en innovatief content platform ontwikkeld, waarop bezoekers kennis kunnen vergaren over IT security. Zowel bestaande als nieuwe content van The Hague Security Delta moest op een interactieve manier aangeboden worden. Daarnaast wilden we een hoge zoeksnelheid realiseren, ondanks de grote hoeveelheid externe data. De externe data kwam overigens niet alleen uit verschillende bronnen, maar had ook verschillende samenstellingen. Denk aan geschreven artikelen en blogs, maar bijvoorbeeld ook aan video’s. Door alle externe data in één Elasticsearch database te laden en te indexeren, wordt al deze data bliksemsnel in zoekopdrachten op het platform betrokken. Een bijkomende eis was dat experts en topics aan bepaalde content gekoppeld moesten worden. Met de filter- en queryfunctionaliteiten van Elasticsearch is dat mogelijk. Er kan zelfs gerangschikt worden aan de hand van relevantiescores.

 

Aan de slag met Elasticsearch?

We sommen de voordelen graag nog even voor je op:

  1. Maak data snel doorzoekbaar;
  2. Bied zoekresultaten aan op basis van relevantie;
  3. Bied gerelateerde zoeksuggesties aan en herken typefouten;
  4. Geef complexe relaties en hiërarchie aan;
  5. Indexeer verschillende soorten data;
  6. Maak je database schaalbaar en flexibel.

Ons eigen ES component

Om Elasticsearch makkelijk in WordPress-websites te kunnen geïntegreren, hebben we een eigen Elasticsearch component ontwikkeld. Hiermee wordt alle content op je website geïndexeerd, en in een speciale database geplaatst. Vervolgens kunnen je bezoekers Elasticsearch gebruiken om de geïndexeerde data snel en flexibel te doorzoeken, dankzij de verschillende query- en filtermogelijkheden. Onze Elasticsearch integratie is overigens ook geschikt voor reeds bestaande WordPress-websites. Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

Bronnen

  1. Elastic, “What is Elasticsearch?”, https://www.elastic.co/what-is/elasticsearch
  2. J. Witteman, “Miljardair Steven Schuurman geeft een miljoen aan D66, een ‘no-brainer’ in de strijd tegen de klimaatcrisis”, De Volkskrant, 4 maart 2021.

Rochelle Brightwell


070 219 25 88

Eerdere artikelen