Tips voor wanneer iemand je uit het niets domeinnamen te koop aanbiedt

domein-host-nl-factuur

Eén van onze gewaardeerde klanten uit Voorschoten, is lid van een oplettende en actieve ondernemersvereniging. Gelukkig maar, want dankzij hen kunnen we de digitale wereld hopelijk weer een stukje veiliger maken. Het volgende is ons namelijk ter ore gekomen, en we delen het graag even met je. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Domeinnamen kapen?

Een zekere Dhr Zuidema van de firma Internet Beheer Nederland neemt contact op met een hovenier, met de mededeling dat een andere, plaatselijke hovenier mijn domeinnamen probeert te claimen. Nu was het voorstel dat dit voorkomen kon worden door de domeinnamen zelf te claimen, zodat ze niet “gekaapt” konden worden. Dit zou dan € 24,95 per jaar kosten en € 324,- voor 10 jaar vast.

Vertrouw je het niet? Neem contact op de betrokken partijen!

De hovenier die dit voorstel kreeg trok de stoute schoenen aan en besloot de zogenaamde kaper te bellen om uitleg te krijgen. Je raadt het al; de hovenier in kwestie heeft niets met domeinkaping te maken, maar weet wel te vertellen dat hij dezelfde week al drie keer benaderd is door andere hoveniers die hem van hetzelfde beschuldigden. De beste man is zich van geen kwaad bewust en is hier erg gepikeerd over, omdat op deze manier ook zijn goede naam te grabbel wordt gegooid.

Scammers ontmaskerd

Na dit vreemde verhaal werd het tijd om Internet Beheer Nederland aan de tand te voelen. Maar helaas, dhr. Zuidema was daar niet werkzaam. Even Googlen leert dat Internet Beheer Nederland helaas al langer actief is, en meer slachtoffers heeft gemaakt met dezelfde truc. Bekijk bijvoorbeeld dit fragment van Tros Radar.

Screen-Shot-2015-11-14-at-12.53.30-PM

Help, een scammer! Wat nu?

Een spookfactuur hebben we allemaal wel eens gehad. Of een aanbod om heel voordelig te adverteren in een obscuur blaadje, dat bij nader onderzoek niet eens blijkt te bestaan. De meeste B2B scams hebben één ding gemeen; de gerekende bedragen voor de aangeboden of gefactureerde (vaak vage) diensten zijn vaak dusdanig laag, dat de scammer hoopt dat je niet op onderzoek uitgaat, maar gewoon het voorstel of de factuur accordeert. hieronder een paar tips om er niet in te tuinen.

  • Google het bedrijf (of de persoon) waarvan je een aanbod of factuur hebt gekregen.
  • Ga nergens mee akkoord aan de telefoon of via mail, voor je weet met wie en wat je te maken hebt.
  • Je bent vaak niet het eerste, maar ook niet de laatste slachtoffer, dus check (én meld) je bevindingen bij fraudehelpdesk.nl, of andere internetfraudegerelateerde fora.
  • Uiteraard adviseren wij je ook graag als je met malafide praktijken te maken denkt te hebben. We zijn uiteraard niet van alle scams op de hoogte, maar we hebben al veel zien langskomen.
  • Deel je kennis met ons! Wij zullen jouw bevindingen namelijk actief verspreiden en daar zijn ongetwijfeld veel ondernemers bij gebaat.
Deel dit artikel

Meer weten?

Heb jij inmiddels passie gekregen voor onze passie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, antwoord op (bijna) al je vragen of gewoon een prettig gesprek over online ontwikkelingen.

Jan Henkes

Jan Henkes

  • 070 820 0572

Volgende artikel

Met een stappenplan onder je arm een website bouwen

Lees het artikel